Direktlänk till inlägg 19 juli 2013

TrattKantareller - torkning/förvällning.........

Av Cecilia - 19 juli 2013 06:43

     

lite tips från Cecilias skafferi    


Att torka trattkantareller behöver inte alls vara jobbigt & svårt.

Jag tycker bästa resultatet är rensade och de största snittade på mitten/på längden utspridda på tidningspapper.

man kan behöva bytra tidningspapper under dem varannan dag. Och det tar ca 1v. allt som allt för dem att torka.

vanlig rumstemperatur har fungerat för mig. 

Förvaras gör svampen sedan i torr miljö, helst inte för täta burkar. En gammal 2L glassbunke är bra.


Jag har provat med ugns-torkning, men jag tycker inte i min smak att det blev bra alls. och en liten plåt tog en halv dag och resultatet blev inte bra. svampen såg inte heller trevlig ut.


När du sedan skall använda den torkade svampen tar du en hand full och blötlägger över natten. sedan är de klara att använda.

Man kan även köra den torkade svampen torkad som den är, i en mixer, och använda som smaksättare i sås till kött mm.

Tänk bara på att svampen är torkad dvs. det blir en mkt koncentrerad smak. så ta inte för mycket. 


Jag har även förvällt trattkantareller, förvällningen gör att svampen inte smakar beskt när du ska använda den senare , som den gör om du fryser den som den är.

Det du gör är att du tillsätter vatten precis så att det täcker svampen, inte mer, i kastrullen, och sedan låter du det koka upp 1 gång/rör du runt dem tills de ser slaka ut 1-2 min. Låt detta sedan svalna. Spara gärna spadet och frys med det med svampen, då håller de sig bättre i frysen i smak. 

Frys in svampen i portionspåsar med lite spad från avkoket.


VARNING:  ANG. svampspad. detta går ej att göra med giftsvampar som avkokas, ex.murklor, då skall vattnet kastas, då det innehåller gifter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:44


När vår spinnrock tillslut inte gick att laga.. Tog vi hjulet och borrade 6hål i... I källaren hade jag en hög rep (tamp) från tiden då jag hade båt. Den knöt jag några knutar på. Med en badsvamp som gjort sitt svampade jag på vit hobbyfärg, färgen b...

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:14

..nästan iallafall. En sliten ikea bokhylla fick bli odlings-ställ. Dvs. Varje hyllplan plastade jag med gamla kassar från mataffären. En resårmadrass som gjort sitt sparade vi ribborna på undersidan av sängen. Dem sågade jag korta stopp av och sat...

Av Cecilia - 20 juni 2016 00:48

Köpt bröd är gott men ibland tröttnar man på smaken. Då är det gott att ta upp ett hembakat bröd. Tips till rågdegar eller råg/vete-degar! ? 2-3 Kokta rivna potatisar i degvätskan gör brödet saftigare längre, och mer mättande. Potatissmak blir ...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:55

 Timjan : är enlligt mig helt underbar!! Denna krydda skall vara färsk, den är en katastrof torkad. Lägg pengar på en färskTimjan när du ska använda den är mitt råd. Det är inte jämförbart alls med en torkad (såsom oregano tex. den funkar både...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:29

Nu har bloggen legat nere att tag, men nu är det dags för en uppdatering & nya tag.    Jag har 2 nya kategorier som heter Bär Frukt & Svamp  och KöksTips, där jag kommer lägga in lite nya ideer framöver.   Idag har jag delat med mig lite. ...

Presentation


VÄLKOMMEN TILL CeCiLiAs SKAFFERI.....

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

VAD TYCKER DU?????

Vad vill du ha MER av för förslag på min sida..
 FRUKOST ALTERNATIV
 BUFFÉ RÄTTER
 MIDDAGAR
 EFTER RÄTTER
 MATBRÖD
 BAKVERK
 PICKNICK ALTERNATIV
 FÖRRÄTTER

Gästbok till mina läsare....

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards