Direktlänk till inlägg 29 mars 2013
8-10 pers
DENNA TÅRTA FÖRBEREDER MAN DAGEN INNAN, MEN LÄGGS IHOP DEN DAGEN DEN SKALL ÄTAS.
(bottnarna kan man göra i veckor innan, och ha i frysen om man vill, krämen håller sig i kyl 1-2dagar)
NötBotten (plastas in m plastfolie efter att den svalnat helt)
200gr mald, mandel eller hasselnöt
1,5dl strösocker
4 ägg-vitor (spara gulorna till vaniljkrämen)
VaniljKräm (ska vila i kyl över natten)
4 ägg-gulor
125gr margarin eller smör
0,5 dl strösocker
2dl vispgrädde
2 tsk vanilinsocker
garnering: flagad mandel
ugn:200gr i mitten (varmluft 175)
baktid i ugn: 10-12 min
nötbotten:
vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt fluff som håller sig kvar i bunken om du vänder den upp&ner.
blanda strösocker & mald mandel med varandra i en bunke bredvid, häll sedan i mandel&socker blandningen i äggvitefluffet, blanda nu med en slickepott tills du ser att allt blandat sig med varandra, dock inte fööör mycket, då försvinner luftigheten i tårtbotten. klicka upp smeten i två lika stora högar på bakplåtspapper, bred ut smeten på bakplåtspapper till två runda bottnar, bara 0,5-1cm tjockt.
grädda dem nu i ugnen i 10-12 min i mitten av ugnen. Vänd dem upp&ner direkt på ett nytt bakplåtspapper, och dra försiktikt bort bakplåtspappret de bakats på när de svalnat något. Låt dem sedan helt. plasta sedan in dem med plastfolie. förvara dem i Kyl, eller frys tills du skall ha dem.
vaniljkrämen:
blanda äggulor strösocker och grädde i en kastrull, passa nu detta mkt noga, vispa hela tiden med en visp och koka/sjud detta försiktigt på plattvärme 3-5 variera lite, akta så att du INTE bränner krämen i botten. vispa tills du ser att den tjocknar, ta då bort krämen från platten, vispa nu ner vanilinsockret, och klicka sedan i margarinet (eller smöret) och vispa tills alla klumpar smält. häll nu över krämen i en bunke (med lock) låt denna nu svalna på bänken, ställ sedan in den i kylen till näst kommande dag. Den har då tjocknat ytterligare.
MONTERING:
placera ut en botten, bred på ett tunt lager creme, lägg på den andra botten, och bred ut resten av krämen. spara så mkt som möjligt till den översta utbredningen. Strö över flagad mandel. förvara tårtan i kylen tills den skall ätas.
Klart!!
Om man vill kan Tillbehör vara: Vispad Grädde eller/och färska hallon
LYCKA TILL !!
Hälsningar Från
Cillas Skafferi
Timjan : är enlligt mig helt underbar!! Denna krydda skall vara färsk, den är en katastrof torkad. Lägg pengar på en färskTimjan när du ska använda den är mitt råd. Det är inte jämförbart alls med en torkad (såsom oregano tex. den funkar både...
Nu har bloggen legat nere att tag, men nu är det dags för en uppdatering & nya tag. Jag har 2 nya kategorier som heter Bär Frukt & Svamp och KöksTips, där jag kommer lägga in lite nya ideer framöver. Idag har jag delat med mig lite. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
|||
|