Direktlänk till inlägg 19 juli 2013

Vad gör man med alla örter ?TIMJAN SALVIA ROSMARIN

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:55

 Timjan : är enlligt mig helt underbar!!

Denna krydda skall vara färsk, den är en katastrof torkad.

Lägg pengar på en färskTimjan när du ska använda den är mitt råd. Det är inte jämförbart alls med en torkad (såsom oregano tex. den funkar både färsk & torkad)

Repa av de små bladen så gott det går, kvistarna de sitter på är inte goda att tuggas/kämpa med i munnen. strö den i en sallad, på nykokjt potatis, eller blanda upp den med svartpeppar & salt/olja när du gör klyftpotatis/rotfrukter i ugnen. Steker potatis, gör en potatissallad eller pastasallad. Den är suveränt god att ha som krydda till stekt/grillad eller ugnsstekt fläskkött (kotlett/fläskfile/karre) eller kyckling. Denna är även god i kryddsmör med vitlök. Den är även god att ha i ljust bröd. Timjan anses vara bra för; stress, Astma, rethosta, influensa & gaser

  

  Salvia: en ganska svår ört, men jag har läst på lite de senaste åren och jag tycker den är god att skära ner i sallader. En annan variant är att steka bladen som de är i lite smör/olja och flingsalt och ha bredvid kött. jag var skeptisk, men det var faktiskt inte dumt alls.

Salvia är antiseptisk och är bra att skölja munnen med då den är bra för tandköttet. 

Avkok på salvia skall vara bra för nattliga svettningar och för att lugna nerver. Krossad salvia stillar blod i sår.





   Rosmarin 

Är en ört jag dumt nog fick upp ögonen för väldigt sent. Den är underbar att mata tillsammans med klyftade citroner inför att göra en helgrillad kyckling. Den ger god Arom att sticka ned i fläskfile som helgrillas/steks, eller i bröd. Till bröd finhackar man bladen. Man kan även sticka ner dem här & var uppå brödet, tex. långpannebröd/brytbröd. Rosmarin anses vara bra för minnet.

   


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:44


När vår spinnrock tillslut inte gick att laga.. Tog vi hjulet och borrade 6hål i... I källaren hade jag en hög rep (tamp) från tiden då jag hade båt. Den knöt jag några knutar på. Med en badsvamp som gjort sitt svampade jag på vit hobbyfärg, färgen b...

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:14

..nästan iallafall. En sliten ikea bokhylla fick bli odlings-ställ. Dvs. Varje hyllplan plastade jag med gamla kassar från mataffären. En resårmadrass som gjort sitt sparade vi ribborna på undersidan av sängen. Dem sågade jag korta stopp av och sat...

Av Cecilia - 20 juni 2016 00:48

Köpt bröd är gott men ibland tröttnar man på smaken. Då är det gott att ta upp ett hembakat bröd. Tips till rågdegar eller råg/vete-degar! ? 2-3 Kokta rivna potatisar i degvätskan gör brödet saftigare längre, och mer mättande. Potatissmak blir ...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:29

Nu har bloggen legat nere att tag, men nu är det dags för en uppdatering & nya tag.    Jag har 2 nya kategorier som heter Bär Frukt & Svamp  och KöksTips, där jag kommer lägga in lite nya ideer framöver.   Idag har jag delat med mig lite. ...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:14

  lite kanter, brödEndar, baguette som blivit över. Släng allt i en låda i frysen. när du sparat en hög, tar du upp dem. Riv sönder dem till mindra bitar, kör lite i taget i en mixer, och låt sedan smulorna självtorka på en plåt, det tar ca ...

Presentation


VÄLKOMMEN TILL CeCiLiAs SKAFFERI.....

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

VAD TYCKER DU?????

Vad vill du ha MER av för förslag på min sida..
 FRUKOST ALTERNATIV
 BUFFÉ RÄTTER
 MIDDAGAR
 EFTER RÄTTER
 MATBRÖD
 BAKVERK
 PICKNICK ALTERNATIV
 FÖRRÄTTER

Gästbok till mina läsare....

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards