Direktlänk till inlägg 19 juli 2013
Timjan : är enlligt mig helt underbar!!
Denna krydda skall vara färsk, den är en katastrof torkad.
Lägg pengar på en färskTimjan när du ska använda den är mitt råd. Det är inte jämförbart alls med en torkad (såsom oregano tex. den funkar både färsk & torkad)
Repa av de små bladen så gott det går, kvistarna de sitter på är inte goda att tuggas/kämpa med i munnen. strö den i en sallad, på nykokjt potatis, eller blanda upp den med svartpeppar & salt/olja när du gör klyftpotatis/rotfrukter i ugnen. Steker potatis, gör en potatissallad eller pastasallad. Den är suveränt god att ha som krydda till stekt/grillad eller ugnsstekt fläskkött (kotlett/fläskfile/karre) eller kyckling. Denna är även god i kryddsmör med vitlök. Den är även god att ha i ljust bröd. Timjan anses vara bra för; stress, Astma, rethosta, influensa & gaser
Salvia: en ganska svår ört, men jag har läst på lite de senaste åren och jag tycker den är god att skära ner i sallader. En annan variant är att steka bladen som de är i lite smör/olja och flingsalt och ha bredvid kött. jag var skeptisk, men det var faktiskt inte dumt alls.
Salvia är antiseptisk och är bra att skölja munnen med då den är bra för tandköttet.
Avkok på salvia skall vara bra för nattliga svettningar och för att lugna nerver. Krossad salvia stillar blod i sår.
Är en ört jag dumt nog fick upp ögonen för väldigt sent. Den är underbar att mata tillsammans med klyftade citroner inför att göra en helgrillad kyckling. Den ger god Arom att sticka ned i fläskfile som helgrillas/steks, eller i bröd. Till bröd finhackar man bladen. Man kan även sticka ner dem här & var uppå brödet, tex. långpannebröd/brytbröd. Rosmarin anses vara bra för minnet.
Nu har bloggen legat nere att tag, men nu är det dags för en uppdatering & nya tag. Jag har 2 nya kategorier som heter Bär Frukt & Svamp och KöksTips, där jag kommer lägga in lite nya ideer framöver. Idag har jag delat med mig lite. ...
lite kanter, brödEndar, baguette som blivit över. Släng allt i en låda i frysen. när du sparat en hög, tar du upp dem. Riv sönder dem till mindra bitar, kör lite i taget i en mixer, och låt sedan smulorna självtorka på en plåt, det tar ca ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|