Direktlänk till inlägg 14 oktober 2011

KnÄck-Kola Från CeciliasSkaFFeRi

Av Cecilia - 14 oktober 2011 06:47

2dl vispgrädde

2dl sirap

2dl socker

4 msk ströbröd

__________________

1/2 påse flagad Mandel till dekoration

Bakplåtspapper

1 plåt

                      1 kastrull med hög kant

                      1 TRÄSLEV eller METALL-SLEV

                      1 termometer (det fungerar med kött-termometer om du inte har en digital termometer)


GÖR SÅHÄR:

placera ut bakplåtspappret på en plåt


*Blanda grädde, sirap & socker i en kastrull, med hög kant. (så det kan koka utan att koka över)

*akta fingrar & små Barn ***MYCKET HETT!!

Koka detta nu kraftigt, Utan Lock i 12-15 minuter, rör om då & då med sleven, mät temperaturen på knäck-kolan helatiden så att den kommer upp till EXAKT:125grader. Då är KnäckKolan Klar! Rör ner Ströbrödet.

(Vid högre temperatur blir knäcken för Hård eller smakar mer bränd, vid lägre temperatur segare, och för Lös för att kunna skäras)

*Häll upp KnäckKolan på Bakplåtspappret, låt den flyta ut, Och forma den lite till en rektangel med sleven.

Strössla över den flagade mandeln, och låt detta svalna i 10 minuter.

Skär sedan med en kniv remsor, åt ena hållet, och sedan remsor åt andra hållet , så att det bildar ett rutmönster. Låt sedan kolan svalna ytterligare 15 minuter.


*under tiden klipper du bakplåtspapper i 10x10cm fyrkanter, för att ha att klä in Kolorna med.

Skär nu igen, eller klipp isär Kola-knäckbitarna,det är bra om den är lite halv-ljummen fortfarande så kolan går att hantera lättare.

vik in varje kola i papper.

knyt ett litet band eller snöre runt varje kola, & Förvara dem sedan i en plåtburk, eller glasburk =)

 

Fin Ge-bort-Precent Eller BjudKola   Året Om!




 
 
Brittis

Brittis

17 oktober 2011 17:39

Vilken jättefin blogg. Lånar receptet på gifflarna, älskar vetebröd. Tack /Brittis

http://www.redighetsministern.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:44


När vår spinnrock tillslut inte gick att laga.. Tog vi hjulet och borrade 6hål i... I källaren hade jag en hög rep (tamp) från tiden då jag hade båt. Den knöt jag några knutar på. Med en badsvamp som gjort sitt svampade jag på vit hobbyfärg, färgen b...

Av Cecilia - 20 juni 2016 01:14

..nästan iallafall. En sliten ikea bokhylla fick bli odlings-ställ. Dvs. Varje hyllplan plastade jag med gamla kassar från mataffären. En resårmadrass som gjort sitt sparade vi ribborna på undersidan av sängen. Dem sågade jag korta stopp av och sat...

Av Cecilia - 20 juni 2016 00:48

Köpt bröd är gott men ibland tröttnar man på smaken. Då är det gott att ta upp ett hembakat bröd. Tips till rågdegar eller råg/vete-degar! ? 2-3 Kokta rivna potatisar i degvätskan gör brödet saftigare längre, och mer mättande. Potatissmak blir ...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:55

 Timjan : är enlligt mig helt underbar!! Denna krydda skall vara färsk, den är en katastrof torkad. Lägg pengar på en färskTimjan när du ska använda den är mitt råd. Det är inte jämförbart alls med en torkad (såsom oregano tex. den funkar både...

Av Cecilia - 19 juli 2013 07:29

Nu har bloggen legat nere att tag, men nu är det dags för en uppdatering & nya tag.    Jag har 2 nya kategorier som heter Bär Frukt & Svamp  och KöksTips, där jag kommer lägga in lite nya ideer framöver.   Idag har jag delat med mig lite. ...

Presentation


VÄLKOMMEN TILL CeCiLiAs SKAFFERI.....

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kategorier

Senaste inläggen

VAD TYCKER DU?????

Vad vill du ha MER av för förslag på min sida..
 FRUKOST ALTERNATIV
 BUFFÉ RÄTTER
 MIDDAGAR
 EFTER RÄTTER
 MATBRÖD
 BAKVERK
 PICKNICK ALTERNATIV
 FÖRRÄTTER

Gästbok till mina läsare....

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards