Senaste inläggen
Antal: 16 stora Rutor
botten
2dl kockosflingor
1dl farinsocker
2dl vetemjöl
1tsk bakpulver
100g smält smör
1tsk vanilinsocker
Karamell
400gr sötad Kondenserad Mjölk (konserv)
30gr smör
2msk ljus sirap
2 tsk hett vatten
Glasyr
120g mörk choklad, hackad
60gr smör i tärningar
GÖR SÅHÄR......................
botten
Sätt ugnen på 175grader
klä en bottten och kanter på en rektangulär form med måtten 28x18 cm med bakplåtspapper och låt pappret gå ut över kanterna.
*häll kokkos socker och mjöl, vanilinsocker och bakpulver i en skål och blanda väl med en slev. gör en grop i mitten , smält smöret i an kastrull och häll sedan det i mjölblandningens hål, och rör sedan detta till en smet.
pressa ut denna smet i botten av formen till en jämn matta. Grädda denna sedan i ugnen till en jämn kaka i mitten av ugnen i 12-15minuter. ( ta ut kakan innan kanterna börjar bli bruna)
Låt kakan svalna helt & hållet.
Karamell (mellersta lagret)
häll kondenserad mjölk, smör, sirap, och vatten i en liten kastrull.Rör över medelstark värme tills det börjar koka. sänk värmen och låt det sjuda under omrörning ytterligare 5minuter. Häll sedan karamellsmeten över den gräddade botten. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda den ytterligare 10 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna till ljummen.
glacyr
häll chokladhacket och smör i en värmetålkig bunke och värm den sedan i en kastrull över vattenbad (kokande vatten) Rör tills choklad och smör smält, och blandningen är slät. bred sedan choklad-glacyren på den ljumna karamellagret med en bred spatel, eller en stekspade eller liknande.Kyl kakakn tills glasyren stelnat. skär den sedan i rutor 4x4=16
Går bra att frysa!!
**eller förvara i lufttät burk med lock i 1 vecka
Ingredienser:
1 sats Frall-deg
FYLLNADS-VAL 1
400gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 liten knippel färsk basilika, grovt hackad
1 liten knippe färsk timjan, repa av de små bladen så gott det går
1 liten knippe färsk persilja , grovt hackad
en gnutta salt
FYLLNADS-VAL 2
2 pkt Lufttorkad skinka i tunna skivor , som de är i förpackningen
1 knippe Färsk timjan, repa av de små bladen så gott det går
ca 200g svarta oliver, skurna i 2delar/oliv
i liten burk marinerade soltorkade tomater i olja (glasburk)
en gnutta salt
margarin elr smör
FYLLNADS-VAL 3
pressad vitlök av 2 klyftor
smör eller margarin. rumsvarmt
färsk rosmarin, finhackad
en gnutta salt
Garneriing & pensling oavsett innehållsval: flingsalt, grovmalen svartpeppar, uppvispat ägg
GÖR SÅHÄR!!
baka fralldegen enligt receptet Med gäsning & allt som står!!
Välj en av Fyllnadssvalen ovan och blanda ingredienserna med rumsvarma fettet i en bunke, tills du har en jämn smörsmet. Låt denna nu stå på bänken medans du förbereder degen.
( Väljer du fyllnadsval 2 blandar du INTE ingredienserna med smöret/margararinet, utan gör enligt vad som står nedan, fast du istället breder ut smöret ensamt som det är, sedan lägger på ingredienserna som de är utspritt äver degen)
Dela sedan degen i 4 delar.
Kavla ut varje deg till en rektangel ca:1cm i tjocklek.
Bred ut 1/4 smörsmeten på degen ända ut i kanterna (dvs: se till att smöret räcker till alla 4:a degar )
rulla sedan ihop rektangeln *på det längsta hållet* så att det blir en lång rulle. Ta sedan tag i varje ände på rullen & vrid dem motsols mot varandra så att längden ser */tvinnad/vriden ut.
Låt denna jäsa i 20-25 minuter, på plåt m bakplåtspapper under bakduk. Sätt på ugnen på 225grader under tiden
Nu Penslar du dem med uppvispat Ägg.
Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar ,
Grädda i ugn 225grader tills de fått en gyllene färg. Om du lyfter på dem ska de vara gyllenbruna under.
Låt dem svalna på galler under Duk.
Äts helst nybakat men går bra att frysa. Vid servering skär du brödet på diagonalen/snedden, i ca 3CM BREDA SKIVOR.
Serveras till Soppa, grillat, pasta, skaldjur, picknick, frukost .....
Tortelini m Köttfyllning (ej ost) (koka till 5 pers)
flytande köttbuljong
salt
1 ugnsfast stor & hög form
Creme att täcka tortellinin med:
4små burkar cremefraiche
2pkt bacon
salt (efter behag)
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk vitpeppar
2 krm chilipulver
1/2 tsk paprikapulver
1/2 dl riven Ost
Koka tortelini enligt förpackningen för 5 personer i rikligt med vatten, 1/2 tsk salt och 2 msk flytande köttbuljong.
Låt detta svalna något.
Under tiden gör du *Creme´n* genom att blanda alla ingredienser i en bunke dvs. cremefraiche, salt, svartpeppar, vitpeppar, chilipulver, paprikapulver. Klipp sedan ned baconet i smala remsor. BLANDA MED SLEV
lägg upp tortelinisarna, som nu är kokta, i en ugnsfast form. Bred på *Creme´n* uppå tortelinin så gott det går. Toppa med den rivna osten
Gratinera detta i ugn på 225grader tills det fått en fin färg. (gyllene)
Serveras med Baguette & sallad!!
funkar även med ett glas Vitt vin en fredagKväll
MuffinsSmeten!! (Bas-smet till alla slags Muffins)
150gr rumsmjukt margarin eller smör
2dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver (blanda det med lite av mjölet)
1/2dl vatten
Sätt på Ugnen på 200grader
Ställ ut 20st Modell:STORA muffinsformar på en plåt
Vispa med elvisp rumsmjukt smör/margarin med sockret ta sedan i ett ägg i taget, & vispa imellan varje ägg.
blanda ner Vanillinsocker & vispa! Häll på vattnet, och vispa igen!
Blanda vetemjölet med bakpulvret i en skål och häll sedan i mjölblandningen, lite i taget, i muffinsSmeten & vispa med elvispen till en jämn smet.
Klicka Nu i Smeten, ca 1 matsked / form, stryk av varje skedmått med pekfingret i formen. Fördela sedan det som blir över i bunken (om det blir det) i de muffinsar som ser kanske ut att behöva lite mer än någon annan efter att du lagt 1 msk i varje form.
Grädda dem nu i nedre delen av ugnen i 200grader i 10-16 minuter... (tills de är gyllenbruna)
LÅT DEM SVALNA!!
MONTERING
Gör glasyren, Läs recept nedan!!
Lägg sedan på ca 1/2-1 msk gasyr i mitten på varje muffins, smeta ut set lite lätt i en cirkel, när du fördelat ut smeten på alla muffinsar. Var inte så noga , det flyter ut av sig självt.
Strössla med valfritt strössel, låt stelna. KLART!!!
GLASYR & TOPPING
VALFRITT STRÖSSEL -finns olika i Butiken, silverkulor, sockerblommor, sockerglitter, chokladströssel, mm.
4dl florsocker
1/2 tsk matolja
VATTEN
Lägg florsockret i en liten skål, häll ned allt florsocker i skålen, häll nu på VATTEN tills det står precis över florsockret. Låt det stå ett par minuter, häll bort överflödigt vatten (FÖRSIKTIGT) Rör runt till en jämn smet. Häll i 1/2 tsk Matolja. blanda.
ANVÄND OMGÅEENDE!
(du kan färja glasyren nu om du vill m 1 droppe valfri hushållsfärg)
MuffinsSmeten!! (Bas-smet till alla slags Muffins)
150gr rumsmjukt margarin eller smör
2dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver (blanda det med lite av mjölet)
1/2dl vatten
Sätt på Ugnen på 200grader
Ställ ut 20st Modell:STORA muffinsformar på en plåt
Vispa med elvisp rumsmjukt smör/margarin med sockret ta sedan i ett ägg i taget, & vispa imellan varje ägg.
blanda ner Vanillinsocker & vispa! Häll på vattnet, och vispa igen!
Blanda vetemjölet med bakpulvret i en skål och häll sedan i mjölblandningen, lite i taget, i muffinsSmeten & vispa med elvispen till en jämn smet.
Klicka Nu i Smeten, ca 1 matsked / form, stryk av varje skedmått med pekfingret i formen. Fördela sedan det som blir över i bunken (om det blir det) i de muffinsar som ser kanske ut att behöva lite mer än någon annan efter att du lagt 1 msk i varje form.
Grädda dem nu i nedre delen av ugnen i 200grader i 10-16 minuter... (tills de är gyllenbruna)
Under tiden gör Du toscasmeten!! (Läs recept nedan)
När muffinsarna är klara (kommer direkt från ugnen)
Klickar du sedan direkt Ut 1 msk toscasmet i mitten på varje muffins, stryk av varje skedmått med pekfingret.
Grädda sedan muffinsarna 5-7min på 200gr så att toscasmeten får färg, sedan tar du ut dem.
KLART!!
TosCaSmeten!!2 påsar flagad Mandel (2x50gr)
2 msk veteMjöl
2 msk Mjölk
100g smör
1dl socker
blanda alla ingredienser i en kastrull, låt det puttra samman till en smet.
låt det svalna något medans muffinsarna gräddas i Ugnen.
............från cecilias skafferi
2 gula lök, kör dem fint i mixer
2 vitlöksklyftor, kör dem tillsammans med gula lök i mixer
4 msk olivolja
1 förpackning passerade tomater
1 msk basilika fryst, torkad eller .. Färsk-fint hackad
1,5tsk grovmalen svartpeppar
1 tub tomatpure, hela mängden
8dl vatten
4st grönsaksbuljong
2,5 dl Grädde (kan bytas mot mjölk, laktosfri grädde/mjölk eller vegitabilisk grädde/mjölk)
3dl färdig kokta SnabbMakaroner (3 dl mätt efter kokning)
salt (efterbehag, salta dock EFTEr att du smakat av soppan, när alla ingredienser är i)
Koka pastan enligt föreskrift, ställ den åt sidan
Skala & mixa Gul lök och Vitlök
fräs löken i olivoljan i en stor kastrull (3liters) några minuter utan att det får färg, rör om ofta.
Tillsätt passerade tomater, buljongtärningar,basilika, svartpeppar vatten & tomatpureé.
Låt detta puttra under lock på medeltemperatur 5 minuter.
Häll på grädden, rör runt, låt värmas 1 minut.
häll ned makaronerna!
smaka av Med SALT!
SERVERAS MED Ungnsbakat *Bake Up* VITLÖKSBRÖD
Frö - KnÄcke cecilias skafferi
2dl vetemjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl havregryn
1/2 dl solrosfrön
1/2dl pumpaKärnor
1/2dl rapsOlja
1 tsk Salt
2 dl kokande Vatten
garnering, FLINGSALT
blanda alla ingredienser i en Bunke, degen blir mkt kletig.
lägg massan med hjälp av en slickepott , i mitten på ett bakplåtspapper, lägg sedan ett till bakplåtspapper över degen och platta ut den så gott det går med händerna till en rektangel (i storlekm bakplåtspappret) Sedan tar du en brödkavel och kavlar ut så att du får det riktigt tunnt, fortfarande med bakplåtspappret imellan. När detta e klart drar du bort det översta bakplåtspappret. skär nu skåror i den utplattade degen så att det bildar ett rutnät över hela med hjälp av en kniv, så att det blir små fyrkantika knäckebröd. ( underlättar när du ska bryta isär det efter gräddningen)
Strössla sedan smulat flingsalt över hela brödet.
Gräddas direkt i ugn ca 1 timma... ha koll på knäcket i slutet så att det inte blir brännt.
Låt svalna.
Bryt isär, KLART!!
förvaras i plåtburk eller papperspåse.
Lycka Till
MatjeSillTårta cecilias skafferi
**till detta behövs en form med löstagbar kant, klä gärna formen med plastfolie för bästa resultat
Botten:
75gr Margarin eller smör
300gram Kavring Bröd
fyllning:
4 gelatinblad
2 burkar Matjesill á 200gram - fint skuret
lite sillspad av matjesillen
1 röd Lök -fint hackad
250 gram Kesella
3dl gräddfil
Garnering:
1 knippa dill ELLER Gräslök- fint skuren
smält margarinet, smula sönder kavringen med händerna eller finfördela i en matberedare. Blanda margarinet med brödsmulet. Klä en form med plastfolie, platta ut blandningen i formen, gärna i en form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter, ställ formen i kylen i 15 minuter.
Blanda under tiden fyllningen , blanda kesella & grädfil med sill & rödlökshacket, smaka av med lite sillspad. förbered Gelatinet / smält enligt förskrivningen på gelatinbladspaketet, Häll sedan ner den smälta gelatinet i sillsmeten & blanda Väl. Bred nu ut sillsmeten på den kallnade kavringbotten. Ställ i kylskåp att stelna 3 timmar. Ta sedan bort formkanten och flytta över den till serveringsfat, garnera med fint skuren gräslök eller Dill.
SERVERAS PÅ..... frukostBordet, SommarBuffén, Påskbordet, Midsommarbordet eller Julbordet....
den är alltid God!!
LYCKA TILL
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|