Senaste inläggen
3liter HELA Bär (körsbär eller jordgubbar)
2liter vatten
4kg socker
30gr vinsyra (hindrar missfärgning & härskning)
1tsk Natriumbensonat (hindrar jäsning & mögelbildning)
1 hög/stor kastrull !! (minst 10 liter) med Lock!
saftsil
tillgång till skafferi/källare/sval balkong
Gör såhär:
*Koka Upp vattnet under lock, dra kastrullen av från värmekällan.
*Rör nu ned sockret med en träslev.. rör om tills allt socker löst sig.
*Ta 1/2 dl av socker-lagen i ett glas, rör ned vinsyra och natriumbensonat med en liten sked så att det löser sig.
*Häll nu ned de HELA bären i sockerlagen, rör om lätt.
*Lägg på lock!! och låt stå på sval plats i 1VECKA (7dagar)
exempelvis: skafferi/källare/sval balkong
*rör om i saften varannan dag med slev.
*DAG 7 : sila saften i en saftduk, häll upp på flaskor... Förslut!
Smakar Underbart!!
L Y C K A T I L L !!!
JordGubbSås Från Cecilias Skafferi
Till Glass.... Eller Ostkaka.... Frukt Salladen!!
SockerLag
7 dl vatten
2,5dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
2 msk saft av citron
Koka upp sockerlag tills sockret smält
Ingredienser:
2 liter Jordgubbar (helst svenska..smakar mer) MIXA DEM LÄTT
Slå över den varma lagen över de mixade jordgubbarna i en bunke, blanda runt. Låt stå & svalna.
Serveras kylskåpskall.
Går bra att Frysa!
från Cecilias Skafferi
4 Äggulor
2dl strösocker
3 äggvitor
2 tsk vanillinsocker
1 ask PhiladelphiaOst (200g)
3dl Vispgrädde
2 digestiveKex
Vispa Äggulor, strösocker & Vanillinsocker riktigt poröst. Blanda sedan ner Osten och rör om tills smeten blir helt slät.
Vispa nu äggvitorna i en annan bunke, till ett vitt hårt skum.
Vispa Grädden i ytterligare en Bunke, till en fast Grädde (ej hård dock)
vänd nu ned först grädden, pö om pö, i ägg-gulesmeten, vänd sedan ned därefter äggvitornas skum.
lägg över Glass-smeten i en plastbunke (med lock) Strö över smulat digestive.
Frys ned Över natten =)
Indisk KycklingGratäng .......Från Cecilias Skafferi
UGN: 20minuter på 225grader
SMÖR- till ugnsformen
4 tillagade KycklingBröst, skär ned i strimlor
3 Röda paprikor, i strimlor
3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk Curry
2 tk SAMBAL OELEK (ta absolut inte mer)
1,5dl MANGO CHUTNEY (grön etikett)
3DL vispgrädde, vispad till löst skum
Smöra en ugnsform.
Lägg strimlad kyckling / paprika i ett jämnt lager på botten i formen.
Ta den vispade grädden, och blanda i den ned curry, sambal Oelek, mango Chutney, vitlök.
Bred ut gräddblandningen över kyckling / paprika!
(extrakrydda inte, smakerna kommer träda fram efter gratineringen)
GRATINERA MITT I UGNEN I 20 MINUTER
SERVERAS MED FÖRDEL MED Baguette & BASMATI-RIS!
(vilket kokas på speciellt vis, se förpackning)
Italiensk Paj från Cecilias Skafferi
6 pers
PAJSKAL:
250gr SMÖR (rumsvarmt)
6dl VETEMJÖL
6msk VATTEN
blanda alla ingredienser med degKrokar & elvisp eller i degmaskin/ elr förhand...
tryck ut degen i en PajForm (28cm) Låt stå i kyl i 1 TIMMA. (för att få ett bra esultat i ugnen sedan, annars kommer pajdegen "smälta/Kasa" ner i botten av formen vid för-gräddningen)
GRÄDDA i Het Ugn på 200grader i 15minuter.
Låt svalna!
INGREDIENSER:
10 körsbärsTomater -delade på mitten
2 Gula Lökar, fint fint Hackade =)
2 vitlöksklyftor , fint , fint hackade
8 soltorkade Tomater, i Olja (köp INTE "lätt soltorkade") Skär i strimlor
15 svarta oliver MED kärna , Gärna KALAMATA OLIVER, Kärna Ur /skiva
15 Gröna Oliver MED kärna, Kärna Ur/skiva
1 dl Parmesan Ost, riven
2dl Mager Ost, Riven
Äggstanning
1dl Vispgrädde
2 tsk salt
8st Ägg
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
bred ut ALLA ingredienser, enligt Ovan, på pajbotten.
Vispa Ihop Äggstanningen & häll Över
Grädda Mitt i Ugn i 200grader, i ca.40minuter
MUMS!
Lika God KALL som VARM
CitronMaräng Från Cecilias Skafferi
10-12 Rejäla Bitar
gör m fördel marängen & citroncreme dagen innan!!!!
Maräng:
1dl Rice Crisp (puffat ris, finns vid flingor/mysli i butiken)
3 äggvitor
1 krm Ättika (12%)
2dl strösocker
Sätt Ugnen på 100grader!!!
Vispa ENBART Äggvitorna, till ett hårt/fluffigt skum, så att det går att vända bunken upp&ner Utan att det rinner ur. tillsätt nu strösocker 1/2dl i taget, och vispa mellan varje omgång tills alla 2 dl är nedvispade, tillsätt sist Ättikan. Och blanda/vänd sist i Rice Crisp med en slickepott. Nu har du en jämn & blank Maräng!
lägg ut BakPlåtspapper på en bakplåt, bred sedan ut två lika stora rektangulärer på plåtens bakplåtspapper, av marängen. (så att du altså får 2 lager tårtmarängbottnar)
Baka nu av dessa i mitten, i ugn i 2 Timmar på 100grader. Du behöver inte passa dem, utan sätt en klocka & låt dem vara! Lägg sedan upp tem på en bänk UTAN duk eller plast/ EJ ÖVERTÄCKTA. (då går fukt in i marängen & du får en seg massa) Låt dem svalna Helt, med bakplåtspapper, utan plåt, på en bänk.
Vänd dem sedan Upp&ner & dra av bakplåtspappret enkelt.. då de svalnat.
CitronKräm
3 ägg (m äggvitor & gula)
2dl strösocker
rivet skal (bara det gula) av 2 citroner
Pressad saft av 2 citroner
100gram SMÖR
2,5dl VispGrädde
lägg i grädde, äggen, socker,citronskal, citronsaft i en kastrull, vispa ihop till en jämn smet. (citronerna är lättare att riva om de är kylskåpskalla)
Värm/sjud smeten på spisen och vispa noga (akta så det inte bränner fast på botten)
När du ser att smeten tjocknar eller första bubblan kommer upp /kokning, drar du av kastrullen, och klickar nu i smöret unda´n för undan tills allt är nedrört. (100gram) skälp sedan upp smeten i en bunke och låt svalna på bänk, sedan i kylen, rör om då och då. Den ska vara KALL & KRÄMIG.
MONTERING:
2,5 dl vispGrädde
3dl Färska eller frysta Bär Hallon elr Jordgubbar
CitronKräm
MarängBottnar m RiceCrisp
Lägg ihop bottnarna med hälften av citronkrämen mellan bottnarna, och resten Ovanpå. Vispa Grädden Och bred den ovanPå, placera ut bären.
Klart!!
TIPS! Tårtan går att frysa in, innan du lägger på grädde & bär, ta bara fram den 2 timmar innan. och låt den tina i rumstemperatur!!
LYCKA TILL
ÄPPELKAKA från Cecilias Skafferi
ForM: 28cm i diam.
Ugn: 200gr, Grädda i nedre delen
Gräddningstid: 45minuter
SÄTT PÅ UGNEN
SMÖRA OCH BRÖ:a FORMEN MED KOKOS-FLINGOR
BottenSmet.
150gram Äkta Smör - RUMSVARMT
2dl Socker
2 Ägg
2 tsk VanillinSocker
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
5 stora äpplen urkärnade med skal, i klyftor
Kanel
vispa i´hop socker o smör med elvisp i bunke, vispa ner mjölken, och ett ägg i taget.
Blanda nu alla torra ingredienser i en egen Bunke, Rör sedan ner mjölblandningen i vätskna pö Om pö. (blandningen blir en tjock smet)
Bred ut blandningen i sockerkaksformen.
placera Nu ut alla äppelKlyftor uppå smeten, tryck till dem lite, pudra över lite Kanel!
Topp-Smul
100gram Äkta Smör
3msk strösocker
1,dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
blanda med Elvisp till ett fint "smul"
strössla över smulorna över äpplena i formen.
GRÄDDA KAKAN i 45 MINUTER i UGN
Låt sedan kakan svalna Helt, gärna stå kallt, innan den skärs upp.
DENNA KAKA SERVERAS MED VANILJSÅS!!
Laxpaj Från Cecilias Skafferi 8personer
Pajskal:
5dl DinkelMjöl 200gram Keso Naturelle
200gram Rumsvarmt Äkta Smör
Blanda alla ingredienser i en bunke eller Mixer, väl! Tryck ut pajdegen i en pajform. Ställ in form+pajskal i kylen i 1 TIMMA!! (annars blir inte pajskalet bra, det håller inte pajformens "form" utan smälter ner till botten vid för-gräddningen annars)
Sätt/värm Ugnen till 200grader. Grädda pajSkalet i 15minuter.
LÅT SVALNA!!
FYLLNING:
400gram Rökt Lax 4 st Ägg
4 dl Grädde 3dl Mager, fin riven Ost
1/2 dl finklippt Dill 1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk salt
Fördela dillen över Pajskalets Botten
Skär ner den rökta laxen i fina strimlor och lägg ut på pajskalets botten
vispa ihop ägg & grädde, finriven Ost, salt, svartpeppar.
Häll Blandningen Över Laxen
GRÄDDA I UGN ca 25 minuter !!
Serveras med Sallad & baguette
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|